Гъбите осигуряват на организма хранителни вещества като витамин D и микроелементи, без да добавят калории, мазнини или сол, пише „Eat This, Not That“.

Според д-р Лаура Бурак, автор на книгата “Отслабване със смутита”, един от основните странични ефекти на гъбите е, че те могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към стреса и да се подобри хомеостазата.

“Когато става въпрос за гъби, може да чуете термин като “адаптогени” (лекарства, които повишават устойчивостта на организма към широк спектър от вреди и стрес), което е едно от основните предимства на лекарствата, чайовете, кафетата и напитките на основата на гъби”, казва д-р Бурак.

„Накратко, някои видове гъби могат да помогнат на организма ви да се адаптира по-добре към стреса.”

Според проучване, проведено в Journal of Affective Disorders, вероятността да изпаднат в депресия е по-малка при тези, които ядат гъби като шийтаке и портобело, отколкото при тези, които не ядат. В проучването са използвани данни от 2005 до 2016 г., в което са участвали 24 699 души.

Гъбите се приготвят бързо, увеличават обема и хранителната стойност на ястията с минимално количество калории. Освен това те добавят в организма ви фибри, витамини от група В, селен и мед.

“Гъбите са богати на антиоксидантите ерготионеин и глутатион. Тяхната комбинация помага за предотвратяване на процесите на стареене както вътрешно (мозъчни и когнитивни функции), така и външно (например по-малко бръчки)”, казва още д-р Бурак.
източник: Fitplus