В съвместно изявление Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина срещу COVID-19 при хора над 80 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В изявлението на двете агенции се посочва, че при хора над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване на защитата след приложена първа бустер доза все още са ограничени, но поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването може да се приложи втора бустер доза при интервал от 4 месеца, поради наличните данни за безопасността и ефикасността на този период. 

Агенциите препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19. Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение по отношение на промени в продуктовата информацията за ваксините, уточняват от министерството. 

Препоръките по отношение ваксинацията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, мнозинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания – фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19. Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Това остава най-ефективният метод за превенция на тежко протичане на болестта, включително и при варианта Омикрон, посочват от министерството. 

Според данните, публикувани на сайта на информационната кампания на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19,  към 8 април 2022 г. у нас със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 60-69 г. са близо 380 000 души, а с поставена бустерна доза – 190 000. Във възрастовата група 70-79 г. със завършена ваксинация са 284 000, с поставена бустерна доза – 176 000. В групата 80+ със завършен ваксинационен курс са 87 000 души, а с бустерна доза – близо 54 000. БТА