Списъкът с лекарства, които дават фалшиви положителни резултати на тестовете за наркотици, няма да реши проблема. Това коментира проф. Добрин Свинаров – шеф на клинична лаборатория и клинична фармакология в болница „Александровска“. Изготвянето на такъв списък предложи омбудсмана Диана Ковачева.

„Този списък няма да реши проблемите и освен това във всяко лекарство, което е разрешено за употреба, независимо от процедурата за разрешение в страната, има ясни указания дали влияе при шофиране, работа с машини, така ме ако има такива указания в листовката или съветите на лекаря, който го предписва, трябва да се знае, че всички лекарствени продукти от тази група, могат да дадат положителни резултати в тестовете, които се използват за скрининг, пресяване. Били те полеви или лабораторни. Следователно този списък първо е невъзможно да се създаде, второ не може да бъде работен“, каза проф. Свинаров пред Нова тв.

Той обясни, че списъкът може да бъде създаден лесно, но няма да работи. Най-малко четири експертни съвета към Министерството на здравеопазването трябва да работят по изготвянето му – по клинична лаборатория, токсикология, клинична токсикология, по клинична фармация, анализ на лекарства.