Екипи от хирурзи и специалисти по вътрешни болести обикалят малките населени места в Добричко и преглеждат местните жители, за да не се налага да пътуват до областния център. През април такива прегледи ще има за хората в Шабла и шест добрички села, стана ясно по време на днешното посещение на здравния министър Асен Меджидиев в две от тях. Идеята е тази практика да се разпространи в цялата страна. 

Медиците ще преглеждат профилактично и ще преценяват дали съответният човек трябва да бъде насочен към допълнителни изследвания или приемане в болница. Проектът на здравното министерство е пилотен и след област Добрич ще продължи в областите Монтана и Бургас. Според министър Меджидиев това трябва да се превърне в постоянна практика: 

„Не е кой знае колко трудно да отделяме лекари, които да идват – примерно един или два пъти в месеца, като правят този скрининг и прегледи“  

В обиколките по малките населени места се включват млади лекари, обясни директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков: 

„С изключително голямо желание приеха тази идея присърце, за което им благодаря, защото това е една изключително хуманна инициатива в полза на всички нас, на всички наши родители, на всички наши близки, които са в малките населени места“.

Според здравния министър новата програма може да бъде продължена чрез Плана за възстановяване, от който да се финансира разкриването на амбулаторни центрове в малки населени места. 

Източник: БНР