Европейската комисия желае да се намалят цените на лекарствата и да се повиши наличността им, като настоява компаниите да пускат нови лекарства в ЕС или да се противопоставят на повишената конкуренция от производителите на имитации.

Това е първото преразглеждане на фармацевтичното законодателство от 20 години, съобщават „Файненшъл таймс“ и Ройтерс.

Европейската комисия продължава напред с плана си за намаляване на броя на годините пазарни изключения, предоставени на производителите на лекарства, въпреки съпротивата на индустрията и опасенията на по-големите държави, които имат по-голям достъп до лекарства.

Вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Схинас и комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду представиха в сряда пакета от реформи, твърдейки, че той ще създаде „единен пазар за лекарства“ с по-добра достъпност за пациентите, като същевременно ще продължава да подкрепя инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и ще се запази привлекателността на Европа за фармацевтични инвестиции.

Най-голямата промяна на съществуващите медицински закони от две десетилетия има за цел да гарантира, че всички европейци имат достъп както до иновативни нови лечения, така и до генерични лекарства, като същевременно се сложи край на огромните различия в достъпа и цените между държавите, каза Стела Кириакиду, предаде Ройтерс.

Комисията предлага да се намали от 10 на 8 години продължителността на основната пазарна изключителност, която производителите на лекарства получават, преди генеричните продукти да могат да навлязат на пазара.

В същото време обаче фармацевтичните компании получават още две години защита, ако пуснат новите си лекарства във всички 27 държави членки в рамките на две години.

Кириакиду каза, че новата система за стимули „ще осигури достъп до нови лекарства на около 70 милиона повече граждани в сравнение с днес“.

След публикуването на предложението, Европейският парламент, ЕК и държавите членки сега ще обсъдят окончателните детайли на закона, което обаче може да отнеме години.

Индустрията, състоящата се от големи фармацевтични компании, включително Bayer и Novo Nordisk, до малки биотехнологични фирми, заявява от месеци обаче, че реформите ще имат обратния ефект и ще доведат до липса на най-новите лечения в Европа.

GSK заяви в сряда, че ЕС трябва да „регулира растежа и конкурентоспособността“, защото компаниите „имат избор къде да бъдат фокусирани нашите капитали и ресурси“.

Реформите също така имат за цел да предотвратят недостига на лекарства като този, наблюдаван по отношение на ключово антибиотици през изминалата зима, като изискват компаниите да уведомяват по-рано ЕС за възможни проблеми с доставките. Те също така имат за цел да рационализират регулатора на лекарствата в ЕС, за да ускорят времето, необходимо за одобрение на нови лечения и лекарства.

Източник: БНР