Проблемът с липсата на общопрактикуващи лекари е от години. Ние намаляваме, но въпросът е защо няма млади хора. Това каза председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Причините за това според него са комплексни и се коренят в множеството ограничения пред личните лекари. „Когато ти не можеш, нямаш правото да лекуваш нещо, интересът към него намалява. По този начин се получава една принудителна незаинтересуваност или дори деквалификация. Редица правила ограничават начина, по който ти можеш да стигнеш бързо, лесно и достатъчно ефективно до диагнозата. Лимитите върху направленията за консултация с определени колеги – всичко това помага, когато е необходимо, да се реши проблема“, обясни той.

Сериозен проблем е, че няма достатъчен брой обучителни практики по обща медицина, допълни доц. Киров. „Процедурата по акредитиране на една практика е доста усложнена. Един от изискуемите документи да бъде акредитирана като такава е да покаже, че има документ за намерение някой университет, че ще я ползва като такава. Има практики, които чакат по пет-шест месеца да бъдат акредитирани“, посочи той.

За да бъдат привличани младите лекари към общопрактикуващата медицина, трябва да бъдат въведени нови практики, отбеляза специалистът.

БНТ, „Говори сега“