Независимо дали ще ходим на море, на планина или в града, през лятото, когато слънчевите часове са повече, най-лесно и достъпно е да защитим кожата си от преките лъчи с фотозащитен крем, припомни дерматологът доц. Иван Богданов:

„В началото на летния сезон кожата е най-чувствителна към слънцето. То може да бъде отразявано и от пясъка, и от водната повърхност, така че човек трудно може да се скрие. Също така трябва да се има предвид, че и чадърът, и нормалната бяла тениска не осигуряват 100-процентова защита от слънцето. И под чадъра също може да се изгори. Затова препоръчваме човек да се излага на слънце преди 11 и след 17 часа, когато лъчите не са чак толкова силни.“

Специалистът отбеляза, че вече съществуват дрехите с фотозащита.

Не бива да се забравят слънчевите очила, шапката.

„Родителите никога не бива да допускат детето им да изгаря на слънцето. Препоръчваме кремове с 50-и фактор, 50 плюс – могат да се намерят във всяка аптека. Има и специални детски серии“, допълни още доц. Богданов.

За хора с алергия към слънцезащитните кремове са разработени специални – с така наречената минерална защита.

Дерматологът отбеляза и положителното влиение на слънцето, както и някои правила на поведение през лятото във връзка с рисковете от ухапване на кърлежи, комари или други насекоми.Чуйте подробности от разговора на Катя Василева в звуковия файл.