Деца, които са в риск да развият гръбначно изкривяване – това търсят специалисти от университетската болница Лозенец, където на 9 и 10 септември се проведоха профилактични прегледи за момичета и момчета на възраст от 7 до 18 години.

Специалисти споделят, че сред подрастващите се наблюдават все повече и по-тежки изкривявания.

„Най-често става дума за сколиоза, засягаща повече момичетата, отколкото момчетата, разказа за „Хоризонт“ доц. Искра Такева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Лозенец“. В болницата има плувен басейн, в който се провежда подводна кинезитерапия.

Сколиозата е една безболезнено състояние и децата, които са засегнати в повечето случаи са в отлично здраве и нищо не сигнализира, че има проблем. Затова родителите трябва да знаят, че това заболяване прогресира по време на пика на растежа, когато децата навлизат в пубертета.

Те трябва да наблюдават дали ще се прояви това състояние, да следят дали има разлика в раменете, дали са еднакви талийните извивки, дали има разлика в гърдите, в таза на детето, това са признаците, които трябва да предизвикат родителя да заведе детето на преглед при специалист, допълни още в „Закуска на тревата“ доц. Такева.

Според доц. Такева много важни са и годишните профилактични прегледи за подрастващите.

„Ние не трябва да обвиняваме за всичко дългото стоене пред компютър или дългото учене – това са предразполагащи фактори при деца, които са в риск. Рисков фактор са и тежките раници, например.

Но трябва да е имат предвид и новите становища, че сколиозата е свързана с генетичната предразположеност. Затова причина може да бъде една непълноценност на съединителната тъкан, която прави децата хипер-гъвкави. Такива са повечето деца със сколиоза, поясни доц. Искра Такева пред БНР.

Тя заяви, че спортуващите деца имат по-малка вероятност да развият сколиоза.

Лечението при тежка сколиоза е консервативно и хирургично. Това е при сколиоза над 40 – 50 градуса, бързо прогресиращите при деца с незавършен растеж, както и сериозни деформации – за радост тези състояния са много малко. Има и средно тежки сколиози, при които се налага да се носи корсет, който се носи пред цялото време, при тези пациенти се прилага и кинезитерапия, и плуване.

При най-леките случаи на сколиоза – до 20 градуса се използват методите на физикалната терапия и физически упражнения, които са тип лечебна гимнастика, чиято цел е постигане на баланс на мускулатурата на гърба, това разказа още доц. Такева.

Най-важно за детето е да се обучи в правилна походка и стойка, както и полезните спортове за преодоляване на гръбначните изкривявания като най-подходящият спорт е плуването, каза специалистът.

Поради големия интерес към безплатните прегледи за профилактика на гръбначните изкривявания при ученици Университетска болница „Лозенец“ обяви още една дата за този вид прегледи – 24.09. (неделя).

Още по темата в звуковия файл в сайта на БНР.