Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха, вече е в България. Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. 

От общо 200 бр. артикули, доставени към момента са 91 бр., включително два броя комплекти специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.

„Изграждането и въвеждането в експлоатация на системата за медицинска помощ по въздуха е процес, който ще допринесе значително за осигуряването на навременна и в не малко случаи животоспасяваща медицинска услуга. Началните фази от проекта вече са изпълнени, очакваме в края на декември и първата въздушна линейка, като паралелно с поетапното доставяне на хеликоптерите ще се изгражда и съответната съпътстваща инфраструктура“ – заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

От своя страна министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков коментира, че до края на годината „България Хели Мед Сървиз” ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор. „С тази стъпка и с доставката на първия хеликоптер през декември поставяме началото на въздушната спешна медицинска помощ в България”, подчерта министър Гвоздейков. От думите му стана ясно, че още този месец първите шест пилоти и трима инженери заминават за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери.