Нормативната уредба, свързана с износ на лекарства е била целенасочено разработена в интерес на търговци на медикаменти и за сметка на българските пациенти. Това обяви преди дни депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и председател на Здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, позовавайки се на получена справка от ДАНС.

Димитър Маринов, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, посочи, че има различни причини за недостига на лекарства в България. 

„Решението не може да се търси само с един метод. Трябва да се погледне всеобхватно на проблема. България няма как да повлияе на големите производители, когато те имат проблеми с производството или логистиката. Това, че сме малък пазар ни прави не особено привлекателни, особено за новите лекарствени продукти. Те навлизат доста по-бавно. Една от причините е системата на реимбурсация. Всеки лекарствен продукт, който се регистрира в страната, не може да има по-висока цена от референтните държави в ЕС, с които се сравняваме. За някои производители е по-изгодно да не регистрират продукти в страната“. 

Лекарствените продукти, които са регистрирани в страната, са сред проблемите, които трябва да решим, отбеляза той.

„Тук трябва да се намеси законодателят. Стига се до зависимостта по веригата производител- търговец на едро и верига от аптеки. Тези структури, когато се притежавани от едни и същи лица и фирми, имат потенциал да крият лекарства за реекспорт“.

Проблемът е, че се случва много лесно експорт на продукти, които пациентите издирват в България, но това е абсолютно законно, отбеляза Маринов.

„Интересите са твърде много. Говорим за около 700 милиона оборот на експортни продукти“.

Системата СЕСПА може да реши проблема с недостига, смята той. 

„Тя е създадена за това, обаче се замита удобно под килимчето. Ние предлагаме и едни текстове за свързаните лица по смисъла на Търговския закон, така че реално и ефективно да не може един и същи човек да бъде собственик и на производител, и на търговец на едро, и на верига от аптеки. Това дава огромни предимства и възможност да се прави всичко, от което се оплакват българските пациенти“. 

Единственият обективен измерител на нуждата от определено количество лекарствени продукти са неизпълнените рецепти, обясни Маринов. БНР