Държавата ще заплаща 70 процента от стойността на лечението на рак на простатата чрез модерния и скъпоструващ метод нискодозова брахитерапия. У нас той се прилага само в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и осигурява почти 100 процента шанс за излекуванев ранен стадий, без да се премахва простатата. И

Сравнително достъпен в Европа и не толкова разпространен на Балканите, у нас новият метод се прилага от две години. С нужната апаратура разполага само клиниката по урология в ИСУЛ. До момента през процедурата са минали 30 мъже, обясни началникът на клиниката акад. Чавдар Славов. 

„Този метод запазва потентността на пациента и особено при младите и липсва изпускане, което е доста често срещано при тези операции“.

При метода в простатата се вкарват еднократно няколко зърна йод 125, които не вредят нито на пациента, нито на околните, а за броени седмици убиват раковите клетки. 

„Пациентът пролежада между 48 и 72 часа в болницата и се изписва напълно работоспособен и полезен за себе си и околните“.

Досега стойността на операцията е била близо 11 хиляди лева. Оттук-нататък пациентите ще плащат само консумативите, в размер на около 2500 лева.