Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов казуса с липсата на инсулин и други лекарства в аптечната мрежа. Казусът е следният – тъй като търговията в рамките на ЕС е свободна, търговците на едро първо подсигуряват сделките си за паралелен износ на получените медикаменти, като едва след това останалите количества биват пуснати на родния пазар.

„Тъй като търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща, че тези некоректни практики ще спрат, го подканям необходимите количества за българските пациенти да бъдат приоритетно реализирани“, отправи апел зам.-министърът.

Държавата обаче не разчита само на добрата воля на фармацевтичния бизнес, а се готвят редица мерки. „Това, което сме предприели – публикувани са проектопромени на Закона за лекарствените продукти, където е променена формулата, където са съкратени някои срокове, а други срокове са удължени – за предварително уведомяване за предстоящата липса или недостиг. Увеличени са глобите. С решение на здравната комисия в НС е промяна в Наредба 4 и всички лекарства по лекарско предписание да бъдат изцяло на електронна рецепта с цел ние да знаем всеки един момент кое лекарство при кой пациент е отишло, какво количество е отишло и какви количества са реализирани на българския пазар.

По друга тема – дефицитът на шестваленти ваксини за деца, Гетов коментира: „Към момента в страната има малко над 1000 дози от тази ваксина, като снощи министър Хинков подписа указания към общопрактикуващите лекари, към РЗИ-тата, към НЗоК, като в него са набелязани мерки за приоритетно използване за децата, бебетата, които трябва да получат първи прием от тази ваксина. (…) Имаме и уверение от фирмата, че количествата за България вече са произведени. Предстоят регулаторните процедури по освобождаването на партидата и съответно логистичните стъпки за доставка“.

Заместник здравният министър увери още – няма причина за притеснение, като дори и количествата, с които разполагаме към момента, са достатъчни за имунизация на нуждаещите се бебета. А най-късно до края на септември ще бъдат набавени количества, стигащи за година напред.