Дългият КОВИД-19 може да се дължи на дисфункция на имунната система, показва ново американско проучване, цитирано от електронното издание „Юрикалърт“.

Специалисти от болницата „Сидърс -Синай“ в Лос Анджелис са установили, че след като страдащи от инфекцията по-продължително от обичайното се ваксинират, започват да образуват антитела срещу вируса месеци по-дълго от очакваното. 

Когато човек страда от инфекция, имунната система обикновено реагира, като произвежда антитела, блокиращи проникването на микробите в клетките. Ваксините имитират зараза, така че имунната система да знае, че трябва да освободи определени антитела при среща с вируса. И в двата случая тя спира да образува антитела, когато предполагаемата инфекция отмине.

„Съществува мнение, че при дълъг КОВИД-19 се наблюдава до известна степен различен имунен отговор, а нашето проучване добавя още доказателства, че това е вярно“, казва д-р Катрин Лъ от болницата „Сидърс-Синай“ и водещ автор на изследването.

Дългият КОВИД-19 – състояние, при което хората имат симптоми, свързани с инфекцията три или повече месеца след първоначалното заразяване, се смята, че засяга 65 милиона души по света. Често срещаните симптоми включват умора, задух и когнитивни проблеми като объркване и забравяне. Някои от тях могат да имат тежки последствия.

За да проучат имунния отговор на хората с дълъг КОВИД-19, експертите анализират кръвни проби от 245 пациенти, страдащи от него, и 86 души, които са се заразили с инфекцията, но са се възстановили напълно. Всички участници са ваксинирани с една или две дози. 

„Изследвахме част от отговора на имунната им система – производството на антитела, което се осъществява чрез имунни клетки, наречени В-клетки“, обяснява Лъ.  

Учените анализират два вида антитела – едните атакуват протеин от външната страна на вируса, а другите – част от него, която позволява да се възпроизвежда.

Изследователите констатират, че при хората, диагностицирани с дълъг КОВИД-19, се наблюдават по-високи нива на двата вида антитела, отколкото при тези, които бързо да се възстановили напълно. Осем седмици след поставяне на една доза ваксина, нивата на антителата при хората без дълъг КОВИД-19 започват да намаляват, както се и очаква. Останалите  обаче продължават да имат повишени нива на антитела, особено на тези, свързани с възпроизводството на вируса.

Въпреки че това проучване показва, че дългият КОВИД-19 влияе на имунната система, авторите му са на мнение, че е твърде рано да се правят категорични заключения от получените резултати. 

„Теоретично производството на тези антитела може да означава, че хората са по-защитени от инфекции“, казва Лъ. „Трябва да проверим дали повишеният имунен отговор съответства на тежестта или броя на продължителните симптоми на КОВИД-19“.

Изследователите все още изследват кръвни проби от хора с дълъг КОВИД-19.

Данните от изследването са публикувани в изданието „Би Ем Си инфекшън дизийзис“.  БТА