Повечето пациенти, страдащи от дълъг КОВИД-19 една година, е вероятно да имат симптоми и осемнадесет месеца, сочат данните от ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Констатациите са на базата на мащабно изследване с участието на 33 281 души в Шотландия, които са дали положителен тест за новия коронавирус. Повечето от резултатите са в съответствие с данни от по-ранни и по-малки изследвания.

При подгрупа от 197 души, изкарали симптомно инфекцията и попълнили въпросници 12 и 18 месеца след заразяването с КОВИД-19, се оказва, че и в двата момента са продължили да имат симптоми, казват учените в публикация в „Нейчър къмюникейшънс“.

Година след заразяването 11 процента от участниците споделят, че не са се възстановили, 51 на сто смятат, че частично са оздравели и 39 на сто се чувстват напълно излекувани. 

Данните след 18 месеца от положителния тест са подобни на тези след 12 месеца – 11 процента не чувстват никакво възстановяване, 51 процента – частично и 39 на сто – пълно.

Асимптомните инфекции не са свързани с продължителен КОВИД-19. Но от 31 486 души, които са имали симптомите на инфекцията, почти половината съобщават за непълно възстановяване след шест до осемнадесет месеца от положителния тест.

Общо 3744 участници със симптомно боледуване от КОВИД-19 са попълнили въпросници два пъти през следващата година. Шест месеца след заразяването осем процента съобщават за липса на възстановяване, 47 на сто – за частично излекуване и 45 на сто – за пълно. Тези данни леко се променят 12 месеца след първите симптоми, като 8 процента твърдят, че не са се възстановили, 46 на сто – частично и 46 процента – напълно.

Един от 20 пациенти със симптоматична инфекция съобщава, че не се е възстановил при последното проучване.

„Нашето изследване е важно, защото допринася за разбирането на дългия КОВИД-19 в населението като цяло, не само при пациенти, които трябва да бъдат приети в болница заради инфекцията“, обяснява ръководителят на проучването Джил Пел от университета в Глазгоу.

Продължителният КОВИД-19 е по-вероятен при пациенти, които са били хоспитализирани, при по-възрастни, жени, хора в неравностойно социално-икономическо положение и със съществуващи преди заразяването здравословни проблеми. Най-честите симптоми на дългия КОВИД-19 са задух, болка в гърдите, сърцебиене, т.нар. мозъчна мъгла.

Изглежда че ваксинацията преди инфектиране предпазва от някои дългосрочни симптоми, констатират още учените.