Състоянието на Специализираната болница за рехабилитация в Котел е много тежко, заяви пред БНР директорът й д-р Цветан Влахов.

По думите му персоналът постоянно напуска, а няма нови служители. През май напуснаха всички рехабилитатори, физиотерапевтът, логопедът и други, посочи той в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Стигна се до положение, че ние няма как да приемаме пациенти, защото трябва 24-часово обслужване и да има кой да извършва рехабилитационна дейност. От гледна точка на медицината няма как да се приемат пациенти. /…/ Временно съм спрял приема на пациенти, докато няма наличен персонал. В момента останаха 8-9 души общо с администрацията“.

По думите му приходите на болницата идват по линия на клиничните пътеки. От държавата не се получава нищо. Според него такива болници трябва да минат на бюджетно финансиране, защото парите от клиничните пътеки не стигат.

Приходната ни част в последните 6 месеца са около половината, необхоидми всеки месец, за да се покриват разходите, подчерта д-р Влахов. По думите му натрупаните задължения до момента са над 300 хил. лв. Той отбеляза, че кризата е започнала след началото на пандемията.

Сривът започна от началото на годината, каза директорът на болницата и посочи, че тогава е имало много слаб прием на пациенти. Д-р Влахов изтъкна още, че битовите условия в болницата са много добри.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.