„За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата. Трябва демонополизация на НЗОК“. Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според него трябва да се опитаме да се повиши средната продължителност на живот, а смъртността да падне, за което е необходима коренна реформа:

„На първо място сме по детска смъртност в Европа – 2 пъти по-висока от средната за Европа. Всяка година имаме отрицателен прираст – над 50 хил. души, т.е. ние се топим. Имаме най-ниска продължителност на живот в Европа. Имаме най-висока смъртност от лечими заболявания в Европа, което говори за нашата много лоша система, лоша медицина. Това е индикатор за лечебното здравеопазване. Общественото здраве ни е на много ниско ниво – ние сме на най-ниското в Европа. Там трябва да се намеси държавата, защото общественото здраве касае всички“.

По думите му човекът липсва в системата:

„В системата всичко си върви по документи, а човекът е някъде встрани“.

В предаването „Хоризонт до обед“ д-р Болтаджиев подчерта, че в последните години системата върви в посока на свръхрегулации.

България е част от Европейската седмица за обществено здраве. Седмицата ни поставя пред въпроса – има ли други ценности освен търговските в българското здравеопазване и защо е важен конкурсът за студентско есе на Центъра за защита на правата в здравеопазването и Фондация „Жана и Александър Дърводелски“.

„Идеята е да подпомагаме студенти финансово. Тази година връчваме наградата за написване на есе за правата на лекари и пациенти. Това е много сериозен проблем в цялата система на нашето здравеопазване. От една страна ако се координират и са спазвани, това ще е голям плюс за здравеопазването“, посочи д-р Николай Болтаджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.