Алергичният ринит е най-честото алергично заболяване, от което страдат между 10-15% от населението на развитите страни.

Най-честите симптоми при него са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане.

Алергичните ринити се проявяват предимно с настъпването на пролетта, но понякога болните страдат и през късното лято и ранната есен.

Най-често сезонният алергичен ринит е свързан с реакция към алергени, отделени при цъфтежа на дървета и тереви. В Европа най-честите «виновници» за алергичния ринит са бреза, бор, ела, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, райграс, живовляк, див пелин, киселец и други.

Обичайното лечение при доказан алергичен ринит са антихистамини, деконгестанти, кортикостероиди и десенсибилизация. Всяко от тези видове лечения има показания, противопоказания и странични ефекти, с които лекарите и пациентите се налага да се съобразяват.

„Съществуват редица медицински проучвания, които доказват и ефективността на хомеопатията при лечението на заболяването. Предимството им, че при хомеопатия има по-малко странични ефекти за пациентите, но за разлика от конвенционалното лечение трябва да се изпише точния продук за конкретния човек с алергия и не се заменя с друг…“, разказа за БНР д-р Иван Енев, общопрактикуващ лекар, педиатър от Враца, на семинар по темата за сенната хрема.

“В моята над 30 годишна практика на педиатър и общопрактикуващ лекар, многократно съм се срещал с пациенти, които проявяват ежегодно алергичен ринит. Съвсем уверено мога да кажа, че при всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добри резултати при лечението му, като това се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата. Затова аз препоръчвам хомеопатията като най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти“, сподели още д-р Иван Енев.

Медицински проучвания показват, че високите разреждания на хистамин са в състояние да инхибират активирането на базофилите, което e в основата на острата алергична реакция. Две фундаментални изследвания разглеждат действието на свръхразредените разтвори и доказват наличие на биологичен ефект върху клетъчните култури, като този ефект е в съзвучие с основния постулат на хомеопатията, а именно – принципа на подобието.

Мета-анализ на рандомизирани клинични проучвания за приложение на хомеопатията при алергични състояния като екзема, алергичен ринит, астма, хранителни алергии, също показва, че хомеопатията има позитивен ефект при пациенти с тези заболявания. Анализът установява ефект при при сенна хрема , при пациенти с бронхиална астма, при уртикария и екзема.

„Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално, но има и препарати с доказана ефективност, кото могат да се прилагат при всички деца и възрастни, независимо от общото им здравословно състояние.

Ако се налага може да се комбинират хомеопатични препарати с антихистаминови, но по принцип посоката им на действие е различна. По-скоро бих препоръчал съчетаване на конвенционални медикаменти, които изчистват носната лигавица от алергените с хомеопатични“, каза още д-р Енев.

По думите му има проучвания за съчетаване на кортикостероиди при пациенти с астма със хомеопатия и се показва, че има много добър ефект. И се намалява възпалението в дихателната система на пациента с бронхиална астма, допълни още д-р Енев.

Няма лесен начин да разграничим започваща алергия от вирусна инфекция или сърбеж от замърсяване, смята още педиатърът. Затова е важна внимателно снетата анамнеза.

„Но пък и алергиите започват обикновено в ранна детска възраст, има и наследственост, необичайно е човек след 40 години да отключи алергия към полени и цветен прашец. Ако обаче си смени местоживеенето, може да отключи поленова алергия, ако типът флора е различен от предходния.

Д-р Енев посъветва пациентите с алергичен ринит да пробват и друг тип лечение или терапия освен конвенционалното, особено ако това е в детска възраст, за да се обучи имунната система да реагира по не толкова свръхактивен начин към външните на организма обстоятелства.

Източник: БНР