“Електронната рецепта е доста необходима – в момента много лекарства не се предписват от генерици, предписват се скъпите заради комисиони. С е-рецептата може да се проследява какви лекарства се предписват, за да се контролират недобросъвестните лекари”. Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в “Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му много хора нямат интерес от електронното досие и рецепта, затова мнозина в здравеопазването действат против дигитализация на здравеопазването.

За него идеята за електронните рецепти е интересна идея, но в западният свят практиката е смесена. “Все още много елементи се пренасят и документират на хартия и в Германия и Швейцария. В други страни като Швеция, Дания, Португалия и Великобритания системата е изцяло дигитализирана. Ползата от това е по-лесната работа с данните, а и по-доброто проследяване на болничната история”, обясни той. И допълни, че ако данните на пациентите бъдат кодирани с анонимен идентификатор, може да се защити информацията и само конкретният пациент да проверява своето досие.

“Нека се работи с експерти на световно ниво, които да дадат ноухау как най-сигурно да се проектират досиетата. С доц. Антон Тонев сме в непрекъснат контакт и обсъждаме възможности.

Според него нивото на киберсигурността не е високо, предвид течът от НАП. “Дублират се данни. В основата си една система трябва да бъде проектирана сигурно, с техническа обезпеченост. Това е чувствителна лична информация, да няма изтичане на данни”, сподели д-р Илиев.

Той коментира и COVID-19, като посочи, че трябва да сме нащрек, защото късното лято или есента се очакват нови вълни.