“Над 90% от починалите са неваксинирани, ние сме само 30% ваксинирани. Ваксинацията със сигурност намалява тежестта на боледуването и минимизира смъртността”, това каза в “Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев.

“Предстоят великденските празници, много хора ще отидат в Гърция, където има пик на заразата от COVID. Има потенциален риск от заразяване, макар тенденцията сега у нас да е към спад. Ще има следващ пик, кога ще е той е трудно да се каже. Това зависи основно от поведението на хората, вирусът си съществува”, заяви още той.

По отношение на мерките д-р Симидчиев отбеляза, че през цялото време те са били различни според специфичните обстоятелства.

“В началото нямахме ваксина, затова подходът беше един, а след това – друг”, подчерта лекарят. 

“В здравната комисия постигнахме консенсус за това как трябва да се подходим в бъдеще. Това беше консенсус, свързан с това да има баланс между тежестта на процеса  да имаме яснота с един план, който да е конкретен за даден причинител, който министерството разработва, официално се представя пред хората, постига се консенсус върху този план и вървим напред планомерно, устойчиво и неполитизирано. В резултат на това в бъдеще ще имаме много по-добри резултати при контрол на каквито и да е ситуации, ако те възникнат”, каза за промените в Закона за здравето депутатът от “Демократична България” д-р Александър Симидчиев.