През последните месеци станахме свидетели на недостиг на определен вид антибиотици. Взети са мерки и това не се е отразило на пациентите, каза пред Радио София Боряна Маринкова – Изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ).
„Производителите успяха да наваксат с доставки и паралелният внос успя да се прояви с допълнителни количества, които подпомогнаха ситуацията, но в началото на годината респираторните вируси и свързаното с тях свръхпотребление и много често самопредписване на терапия с антибиотици, доведе до временно напрежение с няколко продукта“, добави Маринкова.

По думите й, в момента проблем няма. От началото на създаването на платформата, на която пациентите могат да подават сигнали за липсващи лекарства, са подадени над 1860 сигнала. Над 60% от тях се дължат на недостатъчни доставки към България.

„Износът не е проблем, а недостатъчния внос. Това ние го подчертаване години наред. Колкото по-отворен е входът на лекарствата към България, толкова по-спокойни ще бъдат пациентите“, каза Боряна Маринкова.

Тя добави, че в момента липсва конкретно лекарство за диабет, което се използва и за отслабване. Най-критичният продукт, за който от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства са успели да осигурят допълващи количества, е един от инхалаторните продукти за малки деца, който липсваше в края на миналата и началото на тази година.

На 28 февруари в София предстои 10-и национален фарма форум, на който ще бъдат обсъдени предизвикателствата в сектора.

Източник: БНР