За поредна година през пролетта Българското дерматологично дружество (БДД) организира безплатни прегледи на кожата в рамките на националната профилактична кампания „Евромеланома“, която цели да се повиши обществената информираност по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата.

Тази година прегледите ще се проведат на 10 май, но дискусиите и разясненията по темата вече започнаха.

Пред БНР-Радио София подробности и съвети даде дерматологът д-р Валерия Матеева, координатор на инициативата.

„През 2023 г. ще бъде наблегнато върху важността от информиране на тийнейджърите и подрастващите. Грижата за кожата трябва да започне точно в тяхната възраст“, подчерта специалистът.

Мотото на кампанията е: „Използвате ли предпазни средства“ – прави се аналог с предпазването от полово-предавани инфекции, което е доста по-актуално за тийнейджърите, отколкото защитата от слънцето.

Изследване, проведено в 33 европейски страни, показва, че само 1 на 10 души следи редовно кожата си с прегледи при дерматолог. Човек може и сам да следи за новообразувания или промени във формата и големината на бенките, например.

Всяко ултравиолетово облъчване е вредно. Слънчевите изгаряния в детска възраст са много по-рискови за развитие на меланом, дори след години.

Много хора смятат, че тенът е красив, но излагането на кожата в солариум е в пъти по-опасно, отколкото на естественото слънце, предупреди д-р Матеева.

Освен това така се ускорява стареенето на кожата.

Ако откриете кожно новообразувание, не отлагайте консултацията с дерматолог.

Ако решите да използвате възможността за безплатен кожен преглед на 10 май, проверете близките до вас специалисти, които участват в кампанията, на сайта на БДД.

източник: БНР