Тази седмица отбелязваме Деня на бъбречното здраве. По този повод се организират профилактични прегледи в УМБАЛ „Света Анна“.

Болният бъбрек не боли, затова е изключително препоръчително да се прави профилактичен преглед веднъж в годината.

Сред важните съвети за здрави бъбреци са физическа активност, повече прием на течности до 2.5 литра на ден. Приемането на достатъчно количество течности е сред основните превенции за камъни в бъбреците.
Необходимо е и да се внимава какви лекарствени медикаменти се приемат, защото те също могат да вредят. А с бъбрека могат да бъдат свързани и много заболявания на други органи, посочи пред БНР известният нефролог проф. Борис Богов:

„Хроничното бъбречно заболяване се явява 9-та причина за смъртност. През 2030 г. ще бъде 5-ата причина. Неслучайно след ковид пандемията вече се говори за пандемия от хронично бъбречно заболяване. Акцентът е към пациенти, които имат съпътстващи социално значими заболявания – високо кръвно налягане, захарен диабет. Това са основните причини за прогресия на хроничната бъбречна болест и достигане до терминален стадий, когато нещата са невъзвратими.

Когато се появят симптоми е доста късно вече. Има костни нарушения, анемични явления. Но са достатъчно късен симптом. Затова са важни профилактичните прегледи. Инициативата е профилактика и профилактични прегледи поне веднъж годишно за наличие на белтък в урината, за бъбречното състояние. Бъбрекът не боли, докато не стане сериозно, но бъбречната болка може да бъде най-силна.“

Интересен факт е, че бъбрекът е свързан и с нашето щастие, защото надбъбречната жлеза отделя хормона адреналин.

Тази година всички се обединяват около световната кампания „Бъбречно здраве за всички и навсякъде“. Тя акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност.

Източник: БНР