Военномедицинската академия (ВМА) ще се включи за поредна година в националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българската лига по хипертония във връзка със Световния ден за борба с хипертонията. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

От 9:00 до 16:00 часа утре, в специално изградена конструкция пред лечебното заведение, ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително записване или направление от личен лекар. Целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Близо 1,3 милиарда души между 30 до 79 години страдат от хипертония според Световната здравна организация. БТА