Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изразява одобрение за обявените от новия здравен министър проф. Христо Хинков приоритети – да спре безконтролното разрастване на здравната мрежа в страната и да се намали доплащането, което правят пациентите.

„Не бива да забравяме и обърнатата пирамида-извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последмо място-кардовият дефицит, който не ни заплашва, а вече е факт“, добави д-р Маджаров.

По думите му, ако от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени онези 25 на сто от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се правят за наличното кадрово състояние на здравната система, няма да излязат верни.Според д-р Маджаров, когато се говори за увеличаване на заплатите на медиците се пропуска факта, че в България има най- високия процент заплащане за лекарствени средства в ЕС в сравнение с всички средства, които се отделят за здравеопазване.“Средният дял за останалите държави е 15 на сто, а в България заплащането за лекарства е почти 45% от всички разходи. Една от задачите, които трябва да си постави един здравен министър, е да поправи този дисбаланс“, смята д-р Маджаров.Председателят на БЛС коментира също, че е важно не само колко средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното изпълнение и разпределение на ресурса.