Учени са на мнение, че когато обонянието е нарушено, паметта започва да се влошава

Вдишването на аромати по време на сън може да е ефективен начин за подобряване на здравето на мозъка с малко усилия и потенциално да помогне за предотвратяване на деменция.

При експеримент с 23-ма участници на възраст между 60 и 85 години без нарушения на паметта невролози установяват, че вдишването на благовония по време на сън значително подобрява паметта след 6 месеца

“Когато обонятелният нерв бъде стимулиран, центровете на паметта стават по-функционални”, обяснява авторът на изследването д-р Майкъл Леон, професор в Калифорнийския университет в гр. Ървайн.

“Когато обонянието е нарушено, паметта започва да се влошава”, добавя той.

В рамките на изследването участниците били разделени на две групи. На първата – за стимулиране на обонянието, били предоставени дифузер за миризми и 7 етерични масла – роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

Те били помолени да включат дифузера, когато си лягат, и да го настроят така, че той да работи в продължение на два часа, като всяка нощ трябвало да редуват предоставените им аромати.

Участниците от втората група също получили дифузер и следвали същата процедура. Обаче вместо етерични масла им били предоставени бутилки, съдържащи дестилирана вода с добавено незабележимо количество ароматизатор.

В началото и в края на изследването хората попълнили тест със списък от думи за оценка на вербалното възприятие и паметта.

Според резултатите, публикувани в списание Frontiers in Neuroscience, след шест месеца тези, които са били подложени на лечението с аромат от етерични масла, са увеличили когнитивния си капацитет с 226% в сравнение с останалите

“Установихме, че в сравнение с група 2, участниците от първата са подобрили представянето си при припомнянето на списъка с думи – ключов тест за вербално учене и памет”, пишат авторите на проучването.