Заради поскъпване на някои лекарства за множествена склероза аптеки са искали от пациенти с това заболяване да доплащат трицифрени суми, за да покрият разликата, която към момента не се поема от Здравната каса. Случаите са от септември, разказа пред Българското национално радио Здравка Цветарска от фондация „Множествена склероза – заедно към върха“.

Лекарствата за множествена склероза са скъпоструващи и се заплащат на 100 процента от Здравната каса. Преди две седмици пациенти са изненадани, след като в аптеката им искат доплащане, обясни Здравка Цветарска.

„На едното място на един пациент са искали 600 лв. доплащане, в друг град – 700 лв.“.

От Здравната каса обяснили това с липса на обновяване в информационната им система и са уверили, че след 1 октомври проблемът ще бъде решен. Друго затруднение за хората с множествена склероза, които по неофициални данни са над 10 хиляди, е, че за малките аптеки не е изгодно да предлагат нужните лекарства. Така в областен град две пациентки търсят нов вариант да получават медикамент, защото аптеката е спряла да работи с него.

„Това, което ние правим като организация, е да убеждаваме друга аптека в същия град да започне да поддържа съответния скъпоструващ медикамент“.

И при тези лекарства се наблюдава недостиг – през август два от медикаментите не са били налични в аптеките.