Антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват само с електронна рецепта, за да се предотврати липсата им в аптеките. Промените са в Наредба 4 на здравното министерство, а предложението е публикувано за обществено обсъждане. Ако то бъде одобрено, от 1 октомври пациентите ще купуват медикаментите, като казват единствено своето ЕГН в аптеката, без да носят хартиени рецепти.

Основната причина за промените е недостигът на жизненоважните продукти, обясняват от ведомството.

“В голяма част от случаите недостигът на тези лекарствени продукти се дължи на тяхното отпускане без рецепта,

което създава предпоставки за неправилната им употреба”, гласят мотивите на министерството.

Електронната рецепта е правилният път, смята председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. “Така изписването на лекарства ще може да се контролира по-добре”, коментира Костов пред “24 часа”.

Новата наредба обаче не променя възможността пациентът да си закупи антибиотик без рецепта, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Според нея няма значение дали на хартия или в електронен вариант ще са изписани лекарствата. “Трябва да няма възможност да се продават лекарства без рецепта”, коментира Николова пред “Нова нюз”.

Според статистика на Българския лекарски съюз от миналата година

44% от българите си купуват антибиотици без предписание

Това не е първият път, в който здравните власти предлагат да затегнат контрола по изписването на медикаменти. От 1 ноември 2022 г. мярката, подготвена от бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова, трябваше да влезе в сила. Наследникът ѝ д-р Асен Междидиев обаче спря въвеждането само на електронната рецепта и запази възможността лекарите да изписват и на хартиена.

За да се бори с липсата на лекарства, здравното министерство предложи нова формула, по която да се изчислява кога медикаментите са дефицитни и не трябва да се изнасят в чужбина. В момента за недостиг се счита, когато количествата в страната паднат под 65% от нуждите. Като базата се определя спрямо средномесечното потребление на конкретното лекарство за последните 6 месеца. При достигане на критичния минимум е забранен износът на медикамента.

С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които здравното ведомство публикува на сайта си, стойността, по която се определя, че има недостиг, ще се изчислява на основа средномесечно потребление на дадено лекарство за предходната 1 г., а не както досега – за изминалите 6 месеца. Освен това

вече запасите трябва да покриват 100% от нуждите, за да няма недостиг.

За липса на лекарства в аптеките фармацевти и пациенти сигнализират от месеци. Според фармацевтите основна причина е износът в чужбина. За да провери дали е така, председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов поиска МВР и ДАНС да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства.

В момента според електронната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) лекарствата в недостиг са 37.

По тези данни в аптеките няма медикаменти за захарен диабет, както и лекарство за високо кръвно, гадене и повръщане, астма, склероза, депресия и др., показва справка на “24 часа”.