Д-р Кирил Тодовичин: Чрез храната и водата най-често се заразяваме с летните ентеровируси

Конкурс за студенти по медицина организират от Центъра за защита правата в здравеопазването

Лятото става все по-горещо и нуждата от почивка все по-голяма. Излючително неприятно е, ако се случи така, тя да бъде "развалена" от някоя лятна инфекция. 

Поради топлото време срещата с много хора, храненето навън, тази опасност съществува в най-топлите месеци от годината. 

Какви са проявите на летните инфекции, кои са местата, където можем да се заразим и как да се предпазим от тях. 

В рубриката "Минути за здраве" ще чуем съветите на д-р Кирил Тодовичин от Клиниката по гастроентерология на болница Токуда в София:

"Най-честите летни инфекции са предизвикани от вируси, вирози, хората ги наричат ентеровируси. 

"Входната врата" за тях е устата, тоест фекално-оралния механизъм на предаване чрез консумация на храна и течности

Местата, където можем да срещнем инфекциите са навсякъде заради ходенето на почивка - по нови места и нови заведания, басейни, транспорт и прочее.

Инкубационния период на тези инфекции е най-често между 3 и 7 дни, може и от 2 до 10 - зависи от конкретния вириус, имунитета на човека и общото му състояние. 

Симпотматика може да варира от обща отпадналост, леки грипоподни състояния, температура, гърлобол, диария, повръщане и дехдиратация. Всичко това отново зависи от имунитета, възрастта и общото състояние. 

Лечението при здрав организъм може да премине за седмица и без терапия, при нужда се започва със симптоматично лечение, поясни д-р Кирил Тодовичин.

Той посочи и кои са рисковите групи за летните вируси и как да се предпазваме от тях.  /БНР