Здравният министър обяви, че ще внесе в Народното събрание предложения за промени в законодателството заради кризата с недостига на лекарства. Според Асен Меджидиев с тези мерки контролът върху наличностите на медикаменти ще се подобри и в бъдеще няма да се стига до недостиг в аптеките.

Недостигът на лекарства е стратегически проблем, касаещ националната сигурност, заяви служебният здравен министър.

„Не мога да не оценя като грешна постъпката на предния здравен министър в лицето на Асена Сербезова. Не искам да коментирам дали е законно или не. От наблюдавани 400 медикамента за недостиг, те са сведени до 60 и ние се чудим в момента как да възстановим контрола“.

В писменa позиция бившият здравен министър професор Асена Сербезова обясни, че е предпиела промени след проверка, която установила, че действащите тогава правила са в разрез със законодателството.

„…Понеже днес д-р Меджидиев, по този повод е направил изявление, че „не може да не оцени като грешна“ постъпката ми да се приложи единствено възможната формула по закон, аз искам да отправя към него няколко въпроса. Откога и в чий свят действията, които имат за цел да възвърнат спазването на закона, се определят като „грешни“? Правилно ли щеше да бъде по неговия аршин, когато докладът от проверката, който ми е представен, показва, че законовите изисквания са нарушени, аз да си затворя очите“, пита тя.

Служебният здравен министър каза, че ще предложи промени в законодателството, с които повече лекарства ще влязат в системата за електронно проследяване на наличностите.

„Ще добавим медикаменти, които са животоспасяващи и важни за пациентите в списък, в който трябва да бъдат контролирани и наблюдавани. В момента ако наличностите на лекарствата от списъка паднат под 65%, износът им се забранява“.

Обсъдено е този праг да бъде вдигнат, но балансирано, поясни Деян Денев – директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Обсъдено е и засилването на контрола по отношение на предписването и отпускането на лекарствени продукти.

За целта в аптеките ще има засилени проверки за продажба на медикаменти по лекарско предписание без рецепта. Здравният министър Асен Меджидиев обясни за какво ще следят инспекторите.

„Количествата, които са заредени и количествата, които са отчетени електронно или с хартиени рецепти“

Фармацевтите обаче сигнализират за проблем в този подход:

„Няма регистър на хартиените рецепти и няма как това нещо да се контролира чрез хартиена рецепта“, каза магистър-фармацевт Димитър Маринов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Фармацевтите ще получат достъп до наличностите на складовете, лекарите ще могат да следят ежедневно кои медикаменти липсват, обеща здравният министър. Той увери, че в момента в страната има извънреден внос на медикаменти за инхалация при респираторни заболавания, диабет и антибиотици.

Източник: БНТ