Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и отделението по педиатрия в Многопрофилната болница в Гоце Делчев, където всеки ден приемат деца с вирусни инфекции. За да се справят с натоварването, лекарите призовават да се обяви грипна епидемия в област Благоевград.

Оказва се, че основната причина е познатият вече респираторно-синцитиален вирус, но грипът, който се среща все по-често, също усложнява ситуацията. В повечето детски отделения и клиники в столицата положението е тревожно. Някои от тях са препълнени, в други има няколко свободни места, но ситуацията е динамична.

За лекарите в „Пирогов“, където всички легла са заети, тази година е сравнително по-тежка с миналата. В клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“ също няма свободни места. В общинските болници в столицата около половината от леглата са заети. И макар ситуацията в Александровска болница да се е успокоила малко през последните два дни, все още натоварването там е голямо.

Свободни легла в педиатричното отделение в „Пирогов“ няма. Ако едно се освободи, до час се заема от друго дете в нужда.

Доц. Ирен Цочева, началник на отделение по педиатрия в УМБАЛСМ „Пирогов“: Приемаме само най-тежките. Тези, в един момент бяхме, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките“.

Ситуацията е изключително напрегната вече месец.

Доц. Ирен Цочева: „В момента се намираме в състояние на една тройна епидемия – респираторно-синцитиален вирус, грипен вирус и ковидът, който продължава да си циркулира“.

Не изглежда по-различно положението в Александровска болница. Детската клиника е препълнена.

Яна Андонова, лекар в клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“: „Идват с оплаквания от рязко повишаване на температурата, кашлица, хрема, отпадналост, тази температура често продължава 2-3 дни и реално те се притесняват от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи“.

На лекарите в Александровска понякога им се налага да насочват децата към други болници.

Яна Андонова: „Това, което ние препоръчваме е да се направи един бърз тест за грип, да се наблюдава състоянието на детето – дали то се храни, дали кашлицата се задълбочава, дали има затруднения в дишането и съответно да се потърси лекарска помощ“.

За да понесат натоварването и за да не връщат пациенти, лекарите в Многопрофилната болница в Гоце Делчев преобразуват отделения. В детското отделение няма нито едно свободно легло от Нова година.

Петър Филибев, директор на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев: „Към момента в болницата има 90 пациента, това е около 2/3 от броя на леглата. Има отделения, в които почти през цялата година над 90% е заетостта“.

От Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Увеличава се и броят на децата с респираторно-синцитиален вирус.

Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ: „Протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхите, бронхеолита, т.е. най-малките разклонения на бронхите и всъщност може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност“.

А обстановката с разпространението на COVID-19 към момента e спокойна.

Източник: БНТ