Всеки човек консумира сол в ежедневието си. И в това няма нищо страшно или случайно. Солта е една от най-важните съставки, когато става дума за готвене.

Да се ​​научиш как правилно да овкусяваш храната е форма на изкуството – твърде малко сол означава, че ароматът няма да излезе, а твърде много сол ще превземе ястието.

Солта е неизменна и при консервиране на храната.

Но колкото и да е полезна, консумацията на твърде много сол може да доведе до риск за здравето. Ако консумирате прекомерно количество от тази подправка (не забравяйте, че тя е в консерви, сладки неща, чипс, хляб… навсякъде), в тялото ви ще настъпи голяма промяна.

Ако забележите обаче, че имате нужда от повече сол, може да има основателна причина.

Това може да е начинът на тялото ви да ви каже, че е изчерпало хранителните вещества от солта, или може просто да е свързано с вашите хранителни навици или хормони.

Дехидратация: Тъй като натрият и хлоридът са необходими за баланса на течностите в тялото, дехидратацията може да причини нужда от повече сол.

Това е начинът на тялото ви да ви накара да ядете или пиете повече натрий и хлорид, което може да помогне за подобряване на състоянието ви на хидратация.

ПМС: ПМС може да причини редица симптоми и докато някои може да забележат повече емоционални симптоми като промени в настроението, други може да забележат промяна в апетита и желанието за определени солени храни.

Стрес: Друго състояние, включващо хормони, което може да ви накара да жадувате за сол, е стресът.

Основният хормон, който помага на тялото ви да се справи със стреса, се нарича кортизол. Проучване предполага, че хората с по-високи нива на натрий в кръвта, известни също като хипернатремия, отделят по-малко кортизол, когато изпитват стрес.

Електролитен дисбаланс: Всичко, което може да доведе до загуба на повече течности от обикновено, като това, което може да изпитате по време на тренировка, време в горещ и влажен климат или треска, повръщане или диария, може да доведе до електролитен дисбаланс.

Източник: BG Voice