Изследване на топящите се ледници от учени разкри, че хиляди тонове древни микроби могат да се разпространят по света.

Беше заявено, че повече от 100 хиляди тона древни микроби могат да се разпространят в света с размразяването на ледниците, чийто процес на топене се ускори след глобалното затопляне.

Според учените някои от тези микроби могат да представляват опасност от болести и епидемии.

Учени от университета в Абъристуит в Уелс изследваха колко микробна материя може да бъде освободена поради топенето на осем ледника в Европа и Северна Америка, както и на два региона в Западна Гренландия.

Според данните, ако скоростта на топене продължи по този начин, 0,65 милиона тона микроорганизми, включително микроби, ще бъдат освободени от Северното полукълбо в световната екосистема през следващите 80 години.

„Броят на освободените микроби е тясно свързан с това колко бързо се топят ледниците и следователно колко продължаваме да затопляме планетата, но дори при нормално затопляне количеството освободени микроби е огромно. Някои от тези микроби също могат да бъдат вредни“, сподели биологът д-р Аруин Едуардс от университета Абъристуит.

„Топящите се ледникови повърхности са дом на активни микробни общности, които захранват екосистемите, но ние все още не разбираме тези общности достатъчно добре“, каза Тристрам Ървайн-Фин.

Ървайн-Фин продължи: „Трябва да направим повече изследвания по тази тема и да научим повече за тази микробна заплаха.“

С повишаването на глобалните температури поради изменението на климата, рискът от размразяване на ледниците и разпространението на микроби нараства.

Проучване миналия месец заключава, че климатичната криза и размразяването на ледниците увеличават риска от разпространение на нови вируси и потенциално могат да започнат нова епидемия.

Източник: BG Voice