Световната здравна организация обяви днес решението си да преименува маймунската шарка на емпокс (mpох – съкращение на английското ѝ наименование), за да уеднакви назоваването на заболяването на различни езици, предадоха Франс прес, цитирани от БНТ.

Старото и новото название на болестта ще се използват заедно за преходен период от една година, след което „маймунска шарка“ ще остане единствено в международния регистър на заболяванията, уточниха от здравната оргнизация – организацията, която има право да дава наименования на нови заболявания и в редки случаи да променя имената на съществуващите.

„Въпросът за даване на ново наименование се дискутира отдавна. Избраното име – емпокс, ще може да се използва на всички езици“, обясниха от организацията. Ако все пак възникне проблем с употребата на думата на даден език, Световната здравна организация ще проведе консултации със съответните власти и научната общност в конкретната страна преди въвеждането ѝ.

Откакто през пролетта на 2022 г. започна появата на огнища от маймунска шарка, се появиха данни „за расистки и обидни забележки онлайн спрямо определени общности“, обясняват от СЗО решението за преименуването, взето по призив на отделни лица, организации и дори държави.

Емпокс ще замени старото название след едногодишен преходен период. „По този начин ще се намали безпокойството сред експертите от евентуално объркване заради смяната на името при продължаваща заболеваемост по целия свят“, казаха още от Световната здравна организация.

Маймунската шарка дължи името си на първите регистрирани случаи при лабораторни маймуни в Дания през 1958 г., но в действителност тя се среща по-често при гризачите. Първият случай на заболяване при хората е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго.

До началото на тази пролет разпространението на вируса беше ограничено до няколко държави от Западна Африка, където той е ендемичен. От началото на май се наблюдават значителен брой случаи по целия свят, основно сред мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Обикновено маймунската шарка протича с треска, мускулни болки и обриви. Данните на Световната здравна организация за тази година сочат за 81107 заболели в 110 страни, както и за петдесет и пет смъртни случаи.