След повече от три часа разговори, в присъствието на служебния здравен министър, Лекарският съюз и Здравната каса подписаха анекса към Националния рамков договор. Той предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки с 8% от 1 септември и на цените за изследвания с 18%.

„За мен днес е един щастлив ден, че успяхме да се обединим и да постигнем нещо, което е прозрачно и полезно за лечебните заведения и лекарите. Това винаги ни е била целта. Първо – да се действа прозрачно, второ – парите да се разпределят по-най справедливия начин“, заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Парите за увеличение на клиничните пътеки и изследванията идват от преразпределение на икономиите в бюджета на Здравната каса. Това е второто увеличение на цените на клиничните пътеки за тази година. През пролетта те бяха повишени с 25%.

„За следващата година се получава увеличение с 33% реално“, коментира министър Меджидиев.

Разпределението на икономиите в бюджета на Здравната каса предизвика напрежение между Лекарския съюз, управителя на фонда и шефа на Надзорния съвет на касата. Медиците дори поискаха оставките на Петко Салчев и Александър Златанов и заявиха, че излизат от преговорите със Здравната каса.

На извънредна среща днес служебният здравен министър е успял да убеди двете страни да подпишат анекса.

„Това което направихме днес благодарение на министър Меджидиев е да приключим успешно финансовата година свързана с бюджета за 2022 година“, заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Според него увеличението на цените на клиничните пътеки с 8% не е достатъчно.

„Те са функция на това, че ние нямаме бюджет за следващата година и практически са функция на възможностите, които финансовото министерство смяташе, че може да направи. А ще могат ли да се увеличат и догодина, зависи от бюджета за следващата година, който може би някога ще бъде приет от Народното събрание“, коментира още Маджаров.

Очаква се да бъде договорено и увеличение на парите за личните лекари и прегледите при специалисти.

Въпреки постигнатото съгласие от Лекарския съюз продължават да искат оставките на шефа и председателя на Надзорния съвет на Здравната каса.