Витамин D е липоразтворим витамин, т.е. витамин, който се разтваря в мазнини. Тези витамини се съхраняват в човешкото тяло и се създават резерви, за разлика от водоразтворимите витамини, които са разтворими във вода и излишъкът се отделя чрез урината.

Витамин D3 е по-ефективен за повишаване на концентрацията в активната му форма в организма, за разлика от витамин D2.

Основните източници на витамин D3 (холекалциферол) са слънцето, храната и добавките. Витамин D3 е единственият D-витамин, който тялото може да произвежда благодарение на слънчевата светлина и неговият синтез започва в кожата.

Той е важен елемент за метаболизма на калций и фосфор, като позволява тяхната резорбция и съхранение в костите. Тъй като все повече хора избягват слънцето, се налага прилагането му чрез добавки, за да се набави необходимото количество витамин D3.

Ролята му за целия организъм е много важна: -Като имуномодулатор има голямо влияние при защита срещу вирусни и бактериални заболявания. Здрави кости при възрастните хора, тъй като, както споменахме, участва в метаболизма на калция и фосфора и по този начин предотвратява остеопорозата.

Липсата на витамин D3 е най-силно изразена през зимния период на годината, тъй като в тези месеци организмът не произвежда витамин D поради слънчевите лъчи, които са много редки и недостатъчни. Но дори и през останалите месеци хората не се излагат достатъчно на слънце заради работното си време или заради вредното влияние на слънчевите лъчи.

Хората, които живеят в северните райони, хората, които живеят в страни с високи нива на замърсяване на въздуха, и хората с по-тъмен цвят на кожата са изложени на най-голям риск от дефицит на витамин D3.

Липсата на витамин D3 води до омекване на костната тъкан, причинявайки мускулна слабост и намалена мускулна маса. При възрастните хора липсата на витамин D води до остеопороза. Тези хора изпитват слабост, болки в костите и мускулите.

За да можете да го използвате максимално в организма, най-добре е витамин D3 да се приема с храна, която е богата на мазнини (месо, ядки и др.)

Храна, богата на витамин D3, са сьомга, яйчен жълтък, риба тон, гъби, сардини.

За съжаление не можем да ядем риба всеки ден и единственият източник на витамин D3 са добавките.