Решаването на кръстословици има предимство пред играенето на видеоигри на компютър или мобилен телефон за защита на паметта на възрастни хора с леко когнитивно увреждане или увреждане, състояние, което може – но не непременно – да се развие в деменция и Алцхаймер, показва ново американско научно изследване.

Изследователите от Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета Дюк в Б. Каролина, ръководени от професора по психиатрия Д. Девананд, който направи съответната публикация в американското медицинско списание “NEJM Evicence”, извършиха контролирано клинично изследване – проучване на 107 души с леко когнитивно увреждане на средна възраст 71 години.

Участниците са разделени на две групи: едната решава кръстословица, а другата играе видеоигри редовно в продължение на 12 седмици и по-често в продължение на още 78 седмици.

Тестовете след експеримента показаха, че групата с кръстословица има по-добри когнитивни и паметови показатели както след 12, така и след 78 седмици, обясняват изследователите.

В допълнение, ядреномагнитен резонанс на мозъка им показва средно по-малко свиване при тези, които решават кръстословици.

По-общо, членовете на групата за кръстословица функционираха по-добре в ежедневните си дейности.

„Това е първото проучване, което потвърждава както краткосрочните, така и дългосрочните ползи от кръстословиците в сравнение с друга интервенция. Констатациите са важни, като се има предвид трудността да се правят подобрения чрез интервенции в случаи на леко когнитивно увреждане“, каза д-р Девананд.

Изследователите обаче подчертаха необходимостта от потвърждаване на тези резултати чрез по-мащабно проучване, включващо контролна група, която няма да прави никакво когнитивно обучение.