21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер.

Болестта е най-честата причина за деменция. Страдащите в света са над 47 милиона души. Ежегодно се регистрират 7, 7 милиона нови случая.

В кино „Влайкова“ в София тази вечер от 18.30 ч. ще бъде излъчен късометражният филм „Крадецът“, чиято цел е запознаване на публиката с проблемите, свързани с това заболяване. Филмът илюстрира всички етапи на болестта.

Статистиката ни все още не е прецизна, отбеляза пред БНР Елена Трифонова от фондация, посветена на подкрепата за хората с Алцхаймер.

Нямаме все още национална стратегия за борба с болестта на Алцхаймер и деменциите, подчерта тя.

Грижата за един човек с деменция и Алцхаймер изисква други двама от семейството да се грижат за него и често тези хора отпадат от пазара на труда, посочи Трифонова. По думите ѝ социалната цена на тази болест е изключително висока.

Рискът расте с напредването на възрастта, но признаците и симптомите не са присъщи на остаряването, стана ясно от думите ѝ.

Първите симптоми са липсата на добра ориентация, забравянето. Симптомите се проявяват много по-рано, отколкото започваме да усещаме първите видими признаци. Много често след продължителна депресия човек може да отключи болестта на Алцхаймер. Става асоциален, започва да избягва общуване с околните, с най-близките.“

Има скринингови тестове, а прегледи трябва да направят невролог и психиатър.

„Препоръчва се здравословен начин на живот, движение, средиземноморската диета като начин на хранене. Но дори хората, които живеят в чиста, екологична среда, също могат да отключат тези заболявания, ако са генетично предразположени„, коментира Елена Трифонова.

Сред рисковите фактори са и затлъстяването и диабетът.

Трифонова свързва неглижирането на Алцхаймер у нас с неглижирането на възрастните хора като цяло.